Türk vatandaşlığına geçen kişinin yurt dışı çalışmalarını borçlanmak suretiyle emekli olma hakkı

   Yabancı ülke vatandaşı iken Türk vatandaşlığına geçerek, yurt dışında geçen çalışma sürelerini emekliliğe esas olmak üzere borçlanmak isteyen başvurucunun başvurusu Türk vatandaşlığına geçmeden önceki dönem çalışmaları için borçlanamayacağı gerekçesiyle reddedilmiştir.

    Anayasa mahkemesi ise bu konunun mülkiyet hakkına bağlı ayrımcılık yasağı kapsamında olduğu, sonradan Türk vatandaşlığına geçen kişilerin vatandaşlıktan önceki yurt dışı çalışmalarının da emekliliğe esas olmak üzere borçlanılabileceğine hükmetmiş, bu konudaki yasal boşluğun giderilmesi için kararın TBMM’ye de bildirilmesine karar vermiştir.

   Yabancı ülke vatandaşı iken Türk vatandaşlığına geçen kişiler, Türkiye’de emekli olabilmek amacıyla yurt dışı çalışmalarını Türkiye’de borçlanabilirler. Bu borçlarını ödedikten sonra yaşlılık aylığı gibi emekli haklarından faydalanabilirler.

     Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlar bu kararla birlikte emeklilik haklarına daha rahat kavuşabileceklerdir.

 

 


Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı KG Hukuk Danışmanlık' a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

KG Hukuk Danışmanlık Çankaya Ankara - Sorularınız için: Avukata Sor sayfasını ziyaret ediniz.